Fibromyalgie

Fibromyalgie is een relatief veelvoorkomend niet-gewrichtsgebonden syndroom, gekarakteriseerd door spierpijn en drukpijnlijke punten verspreid over het lichaam. De spierpijn wordt doorgaans heviger na inactiviteit of blootstelling aan kou. Het syndroom gaat vaak gepaard met verschillende algemene klachten zoals slaapstoornissen, moeheid, spierstijfheid en hoofdpijn.

Fibromyalgie is een andere diagnose dan myalgische encefalomyelitis of chronischvermoeidheidssyndroom.† Een combinatie van fibromyalgie en ME/CVS komt regelmatig voor.

Kenmerken van fibromyalgie

  • Een diffuse pijn in de omgeving van de gewrichten, met name op de aanhechtingsplaatsen van de spieren aan de pezen.
  • Bijna altijd hebben fibromyalgiepatiŽnten last van stijfheid, met name 's ochtends (zo'n 1 a 2 uur) en na lange periodes staan, zitten of liggen in dezelfde houding.
  • Vermoeidheid is ook een klacht die door veel fibromyalgiepatiŽnten wordt genoemd. Soms wordt de vermoeidheid zelfs als hinderlijker ervaren dan de pijnklachten.
  • Eerder genoemde klachten nemen toe bij overbelasting; meestal nemen de klachten dan niet direct toe, maar vaak pas 's avonds of de volgende dag. De klachten nemen ook toe bij vocht, kou en vooral bij een combinatie van beide. Sommige patiŽnten noemen ook spanningen als een factor die de klachten doet toenemen.
  • Bijna altijd worden ook slaapproblemen als klacht genoemd. Sommige onderzoekers zagen deze slaapproblemen zelfs een poosje als een mogelijke oorzaak van de fibromyalgieklachten.
  • Zeer kenmerkend voor fibromyalgie zijn de zogenaamde "tenderpoints". Veel van deze punten corresponderen met aanhechtingen van spierpezen. Dit zijn nauwkeurig omschreven anatomische plaatsen, die bij fibromyalgiepatiŽnten "drukpijngevoelig" zijn.
  • Bij fibromyalgiepatiŽnten is er met bloedonderzoek of rŲntgenfoto's niets dat wijst op een ziekteproces, abnormale slijtage of iets dergelijks, fibromyalgie wordt daardoor meestal vastgesteld door een uitsluitingsdiagnose, wanneer alle onderzoeken andere aandoeningen hebben uitgesloten.

Doorgaans ontstaan de klachten spontaan en verergeren ze geleidelijk aan, in de beleving van de patiŽnt. Ook in een later stadium is er niets dat wijst op een slijtageproces, ontstekingen of andere beschadigingen in het lichaam.
(bron: Wikipedia)

Bij onze aangesloten dienstverleners kunnen deze patiŽnten beroep doen op hun coaching in het kader van een aanvaardings- en verwerkingsproces.†† Bij andere dienstverleners kan een specifieke massage worden verkregen waarbij de symptomen verminderen.

Zoek dienstverleners